12 juni 2012

Linfröbullar

Basreceptet jag nämnt tidigare är detsamma som jag använder här;
50 gram jäst utröres i 1 liter 37'C vätska med en nypa salt. 1-2 dl linfrö iröres och får stå att svälla en liten stund.
Låt gärna en degmaskin/köksassistent göra knådjobbet då du börjar hälla i mjölet som du kan variera antingen med bara vetemjöl, eller hälften vetemjöl hälften grahamsmjöl. Häll i lugnt och stilla tills du ser att degen börjar släppa degbunken. Låt helst stå att knådas i 5-10 minuter.
Lägg över en bakduk (jag använder vanlig kökshandduk) och låt jäsa till dubbel storlek, kan ta allt mellan en halvtimme till en timme, beroende på rumstemperaturen. Men skynda inte på för mycket, låt det ta sin tid, då mår degen som bäst!
Slå på ugnen på 175'C. Ta fram plåtar och lägg på bakplåtspapper.
Baka ut i små bollar och lägg på plåtarna, och så ska det jäsas igen, denna gång kan det räcka med kanske 20 minuter.
Grädda sedan en plåt i taget, tills innertemperaturen är cirka 95'C.
Skaffa en kökstermometer!
Låt svalna något och skär upp, bred på och mumsa bäst du vill.


Perfekta att frysa och ta fram några åt gången.
Prova med olika mjöler, men det jäser bäst med mest vetemjöl. Ett par dl rågmjöl kan vara gott i.
Dessa går ju naturligvis att baka ut som limpor också, då tar ju inte själva utbakningen lika lång tid. Dock inte lika roliga att frysa, men jag brukar göra på en halv sats då istället.

Inga kommentarer: