19 november 2012

Fetaostbullar

Gott bröd till maten. Inget att lägga ost och skinka på inte. Möjligen gott till den stora koppen thé på kvällen men, njae, bäst är det till soppa- helt klart!

Jag gör som jag brukar, börjar med grundreceptet:
1 jäst
1 liter vatten, ca 37'C
1 nypa salt
och sen mjöl tills degen släpper kanten.
Det här är gott att bara ha vanligt, vitt, vetemjöl i.
Baka ihop och låt jäsa, under bakduk, till dubbel storlek, en timme kanske.
Låt det gärna stå lite varmt, det jäser så gott då!
Ta ut ur bunken, knåda ur bubblor, dela i två och kavla, en i taget till en stor rektangel.

Bred ut den ihopmosade fyllningen som består av: Fetaost, pressad vitlök, torkad timjan, torkad basilika och kanske också oregano om du vill. Rulla sedan ihop degplattan till en lång korv och skär 3-4 cm tjocka skivor som du lägger på bakplåtspapper och strör riven ost (och kanske lite mer timjan) över.




Sätt ugnen på 200'C och låt plåten stå på spisen ovan värmen och jäsa lite till, under bakduk.
Låt det jäsa cirka en halvtimme innan du tar av duken och skjutsar in plåten i ugnen och gräddar i ungefär 10 minuter.



Öppna och kika på bröden, de är väl inte brända?
Alla ugnar är så olika och med osten på ovansidan är de lite känsliga. Har du en termometer är det det allra bästa, mittemperaturen bör ha överstigit 90'C.
Serveras bäst varma!
Här är det färdiggräddade bullar!
I bakgrunden syns ett valnötsbröd.


Ger nåt att tugga på till den annars alltför släta, men eldiga tomatsoppan.

Inga kommentarer: