23 november 2012

Valnötsbröd med äpple

Grunden för det här receptet har jag stulit från ett annat, egentligen, som det skulle vara hasselnötter i.

1 limpa, eller 2 små.
25 gram jäst
½ msk salt
3,5 dl vatten, max 35'C
1 msk olja
1,5 dl rågmjöl
6-7 dl vetemjöl
1 gott äpple, grovrivet
Ett par nävar grovt hackade valnötter

Rör ut jästen med salt och vatten. Tillsätt äpple, olja och rågmjöl.
Rör ned nästan allt vetemjöl och nötterna. Tillsätt därefter så mkt vetemjöl som behövs för att få degen smidig och släppa bunken.
Låt jäsa, varmt, under duk i cirka en timme.

Ta upp degen och knåda lätt ur luftbubblor.
Dela degan i två, och därefter varje hlva i tre delar.
Forma varje degbit till lika stora, långa rullar och fläta dem samman tre och tre.
Låt därefter bröden jäsa på bakplåtsklädd plåt i 45 minuter, övertäckta.

Sätt ugnen på 250'C.
Grädda bröden på nedersta falsen i 15 minuter, sänk sedan värmen till 175'C och grädda vidare i cirka 20 minuter.

Låt bröden svalna på galler, men passa på att smaka när de fortfarande är ljumna, sådär så att smöret smälter när du breder på!

Inga kommentarer: