8 september 2010

Kyckling naturell i ugn

Till en person, sen är det bara att dubbla allt till den mängd som önskas.

Sätt ugnen på 175grader.
1 kycklingbröstfilé, färsk, fryst eller tinad.
Lägg i ugnsfast form, eller på plåt med eller utan bakplåtspapper (men plåtar brukar bli så söliga och är bökiga att skrubba rena) och ringla lite rapsolja över. Sprinkla över salt och peppar och gnugga in allt överallt.
Ställ in i ugnen, vänd på filéen eftersisådär 20 minuter.
Har du en kökstermometer är det perfekt, då är det bara att vänta på att innertempen på kycklingen ska bli 72grader i mitten av den tjockaste delen.
Annars får du sticka med kniv och se efter att vätskan är helt klar. Eller dela filéen i två och se att allt kött är vitt.

Denna kyckling är perfekt att kyla och hugga ned i salladsbitar och blanda med halverade coctailtomater, hackad gurka, paprikabitar, rivna mynta- och basilikablad, hackad isbergssallad samt även pasta eller matvete om det ska vara lite matigare. Häll på lite olja, vitvinsvinäger, salt och peppar och blanda runt.

Eller servera med ris och currysås.

Detta går att variera på otaliga sätt! Med chilipeppar, curry, örter (färska som torkade). Eller insmord i pressad/riven vitlök, marinerad i citron, eller vadhelst du kommer på.

Har du något eget förslag på vad man kan använda kycklingen till så skriv gärna det i en kommentar.

Bon appétit!

Inga kommentarer: