7 september 2010

Lättaste matbrödet

Ett paket jäst smulas ned i assistenten och på det hälls en liter 37gradigt vatten och en lagom nypa salt (ett par kryddmått). Låt blandas runt tills jäst och salt smält.
Häll sakta på mjöl under omrörning, lite i taget och 1dl valfri olja. Mjöl häller du i till dess degen släpper kanten i bunken. Men tänk på:hellre en lite för lös deg än en för torr!
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.
Baka ut till två stora limpor, fyra mindre eller en hel drös med bullar, låt jäsa igen under duk till dubbel storlek.
Grädda i 175gradig ugn tills de har en innertemperatur av ca 95grader eller de låter ihåliga när du knackar på dem.

Allt som allt kanske det tar max två timmar, beroende på jäsningstid. Står det varmt att jäsa går det ju givetvis mycket snabbare.

Detta bröd går att variera i det oändliga!
Ljust eller mörkt bröd, beroende på mjöl, kanske hälften vetemjöl hälften fullkornsdinkel.
Ha i ett par nävar frön av olika slag: linfrö, pumpa, solroskärnor. Nötter, mandlar. Torkade frukter och bär som: russin, aprikos, blåbär, lingon. Kryddor av alla upptänkliga dofter. Hackade oliver för ett lunchbröd med flingsalt ovanpå. Rostad paprika eller soltorkade tomater. You name it!

Inga kommentarer: