14 september 2010

Potatis-purjolöksoppa

Detta är en soppa som jag tycker passar bäst när det är lite kyligt ute. Den är ganska mustig och ger en varm känsla i hela kroppen.

För en mindre familj:
Ett kilo skalade potatisar tärnade i lika stora bitar, vad helst du själv anser passande storleksmässigt. Att de ska vara lika är för att de ska bli klara samtidigt.
En skapligt stor purjolök, skivad och väl sköljd överallt. Jag brukar skiva den först och sen tvätta den i en sil eller durkslag, då kommer vattnet åt överallt så man slipper få jord i maten.
Hiva ner detta i en tillräckligt stor gryta, och häll över mjölk så det täcker med marginal. Salta och peppra. Riv ned lite muskot, det är gott tycker jag. Och chilipeppar för lite lagom hetta.
När det kokat försiktigt en stund och du rört flertalet gånger är det dags att känna efter om potatisen mjuknat. Har den det är det dags att servera strax, såvida du inte vill ha en slät soppa, då är det stavmixer eller dylikt som gäller. Elvisp funkar också men var försiktig! Det skvätter gärna överallt och det är ju varmt!

Servera med bröd, gärna mjukt, hembakat då förstås!
Smaklig måltid.

Variationer:
Hacka ned lite färsk chili.
Riv ned ingefära.
Riv ned vitlök.
Blanda med olika lök för olika styrka. Kanske är du en lökälskare? Då passar det alldeles utmärkt att hugga ned en gul lök i alltihopa också.


Tipsa mig gärna om flera soppor!

Inga kommentarer: